Nazwa:
|
Pizzer
|
Kod:
|
512002
|
Synteza:
|
Pizzer odpowiada za cały proces wytworzenia pizzy - od sporządzenia ciasta, poprzez pieczenie, aż do przygotowania dodatków i sosów; zajmuje się przygotowywaniem różnych rodzajów pizzy zgodnie z zamówieniami klientów. Pizzer pracuje w pizzeri, restauracji lub pubie.
|
Zadania zawodowe:
|
- przestrzeganie zasad technologii i estetyki wyrobów;
- przygotowanie pizzy na bazie konkretnych przepisów kulinarnych;
- przygotowywanie sosów do pizzy oraz sałatek;
- przygotowanie produktów do wyrobu pizzy;
- przyjmowanie zamówień, wydawanie zamówień;
- obsługiwanie specjalistycznego pieca do pieczenia pizzy;
- współpracowanie z personelem;
- prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych;
- dbanie o higienę miejsca pracy;
- przestrzeganie zasad etyki zawodowej, tajemnicy służbowej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska wymaganych na stanowisku pracy.
|
Dodatkowe zadania zawodowe:
|
- komunikowanie się z klientami.
|